Chlupáči, 21. 4. 2024

Foto: gruzova.photo / Shutterstock

Atletická postava, přísný pohled a bláznivá povaha. Takovými vlastnostmi překypuje právě belgický ovčák malinois. Tento úžasný chlupáč s hrdým postojem má však i mnohem víc kvalit. Jaké to jsou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Miluje práci

Malinois

Belgický ovčák malinois je hojně využívaný jakožto služební pes. A není se čemu divit.

Toto plemeno je typické svou nekonečnou chutí pracovat, dělat radost pánovi a být zaměstnáván. Ideálně se hodí pro výcvik, jeho reakce jsou bleskurychlé a precizní. Proto si malinoise oblíbila nejen policie, ale i armáda a záchranáři,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Je to zkrátka pracant, na kterého se můžete spolehnout i v těch nejvyhrocenějších situacích.

Záleží však samozřejmě na samotné výchově a výcviku – maliňák potřebuje pevnou spravedlivou ruku, důslednost, ale i laskavost. K jeho výcviku je třeba přistupovat s dávkou zodpovědnosti již od štěněcího věku,“ upozorňuje trenérka.

Sportovní nadšenec

Malinois

Díky úžasným fyzickým vlastnostem se malinois najde v mnoha sportech. Je hbitý, rychlý, silný i vytrvalý.

Rád vám bude dělat doprovod při běhu či jízdě na kole, stane se z něj i nadšenec do výletů a dlouhých procházek. Šikovný je i na agility nebo dogdancing, vyžití najde i ve flyballu nebo frisbee. Tento tvrdý a silný pes vyniká i v obranách a sportovní kynologii,“ vyjmenovává Lucie Šámalová.

Obvykle se do všech aktivit pouští s velkou chutí a nadšením, a tak záleží na vás, co preferujete a ve kterém sportu se společně najdete.

Rozhodně se však nejedná o psíka, kterému bude stačit krátká procházka kolem bloku. Krom fyzické únavy je pro tohoto pracanta dobré i zaměstnání hlavičky v podobě tréninku povelů, interaktivních hraček a hlavolamů,“ upozorňuje trenérka.

Věrný a spolehlivý

Malinois

Maliňáci jsou velice věrní mazlíci, kteří milují společnost svého pána i celé rodiny. Občas kvůli tomu a nevybité energii trpí separační úzkostí, takže nesnášejí samotu. Odloučení a změny nese tento chlupáč špatně, rád se stane nejlepším přítelem jedné rodiny, ke které silně přilne,“ říká Lucie Šámalová.

I když se jedná o silné a energické plemeno, pokud si vyberete vyrovnaného jedince z výstavní, exteriérové linie, můžete doma mít klidného rodinného mazla, avšak jeho temperament se nezapře nikdy. S dětmi vychází dobře za předpokladu dobrého vedení a výchovy z obou stran.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock