Chlupáči, 1. 8. 2023

Foto: Zita Ile / Shutterstock

Pes, o kterém se dochovaly zmínky staré přes 3 000 let, který byl posvátným psem Aztéků, Toltéků i Mayů, jimiž byl považován za dar od boha Xolotla. To je mexický naháč neboli xoloitzcuintle či jednodušeji xolo.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Starobylí obyvatelé dnešního Mexika ovšem naháče často obětovali svým bohům, či je dokonce jedli. Dnes je konzumace těchto psů v zemi zakázána a naháči jsou mexickým národním dědictvím. Tak jako je zajímavá historie naháčů, jsou zajímavé i jejich povaha a vzhled.

Pohodový gaučák

Mexický naháč

Mexičtí naháči jsou chytří psi, kteří se silně vážou na svou lidskou rodinu. Vycházejí dobře i s dětmi, ty je však třeba poučit, jak se k psovi chovat.

Tyto naháče zvládne i důsledný začátečník, základní výcvik jim nedělá žádné problémy,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová. „Jsou velmi přátelští, a pokud mohou svému majiteli udělat radost, využijí k tomu každé příležitosti,“ dodává.

Mexičtí naháči navíc patří ke psím plemenům, která nevyžadují velkou fyzickou aktivitu. „Nejsou zvlášť nároční na pohyb. Rádi s vámi budou chodit na procházky či kratší výlety, ale nevyžadují, abyste se s nimi věnovali psím sportům a podobně,“ říká psí trenérka. Xolo s vámi bude nadšeně ležet na gauči a dělat vám společnost doma. I proto je skvělou volbou například pro méně aktivní seniory.

Milující společník

Mexický naháč

Jste celé dny v práci nebo často cestujete do míst, kam nemůžete brát psa s sebou? Pak se raději poohlédněte po jiném psím kamarádovi. „Mexičtí naháči se umí silně navázat na svého člověka a samotu nesou velmi špatně, patří k plemenům, jež často trpí separační úzkostí. I proto je dobré na odchodech se psem pracovat. Ideální je mexický naháč pro lidi, kteří bývají doma i přes den nebo kteří si mohou brát psa do kanceláře,“ říká Lucie Šámalová.

Ostatně jako společníci byli mexičtí naháči využíváni odjakživa – vzhledem k tomu, že mají buď minimální, nebo žádnou srst, se jejich tělo zdá teplejší a krásně hřejí. Vždy proto byli nápomocní při zahřívání lidí, především trpících artrózou a jinými bolestivými kloubními onemocněními.

S chlupy, nebo bez?

Mexický naháč

Ačkoli název mexického naháče naznačuje, že nemá žádnou srst, existuje i varianta s krátkou srstí připomínající jakési chmýří. Také velikostí se tito naháči liší – existuje trpasličí, malý a standardní xolo. Najdete je ve všech různých zbarveních.

Mexický naháč se hodí i do rodin s alergiky. Jen musíte počítat s tím, že je třeba o kůži naháče pečovat – pravidelně je nutné psa koupat a kůži ošetřovat k tomu určenými přípravky. Na zimu pak počítejte s pořízením teplého oblečku.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock