Chlupáči, 15. 2. 2024

Foto: Dora Zett / Shutterstock

Vypadá jako malý dobrman, ale není. Řeč je o německém pinči, temperamentním psím společníkovi, který vás překvapí svou chutí do života. Zajímá vás, jaký tento rarášek je? Pojďme si ho společně přiblížit!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Energie na rozdávání

Německý pinč

Německý pinč je velice živý pes, který překypuje energií. Miluje pohyb a užívá si jej plnými doušky zejména venku na procházkách, při sportování nebo jiných rodinných či kynologických aktivitách. Doma naopak umí odpočívat, pokud jej k tomu vedete a poskytnete mu dostatek psychického vyžití a pozornosti.

Díky tomu, že je tento chlupáč tolik aktivní, fyzicky zdatný a sportovně založený, může z něj být šampion v některém psím sportu, jako například v agility, flyballu nebo dogdancingu, kde zúročí svou bystrost, vysokou inteligenci, rychlost a hbitost. Rád vás doprovodí na delších procházkách a túrách, ocení i hry a skotačení na zahradě. Pokud má dostatek vyžití, může být chován i v bytě – není náročný na prostor, ale venku si svobodu užije se vším všudy,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Přítulný, ale neúlisný

Německý pinč

Kromě toho, že je německý pinč hravý a aktivní, je v rámci své rodiny milý a přítulný. Hodí se tak i do rodiny s dětmi, se kterými si užije společné dovádění a hrátky, ovšem je třeba na jejich společné aktivity dohlížet a korigovat je. Tento chlupáč se za vámi rád přijde pomazlit, ale jen tak akorát. Většinou vás tak odmění za aktivně prožitý den, kdy s únavou roste i chuť na klidný odpočinek v blízkosti milované rodiny.

K cizím lidem může být nedůvěřivý, což z něj dělá i bystrého hlídače. Vzhledem ke své velikosti sice nepatří mezi typické obranáře, ale udělá vše pro to, aby nevítaného hosta alespoň ohlásil štěkotem,“ doplňuje odbornice.

Bystrá hlavička

Německý pinč

Tento malý neposeda vás překvapí svou vychytralostí a vynalézavostí. Pořád by vymýšlel nějaké lumpárny, a tak potřebuje dostatečně zaměstnat nejen po fyzické, ale i po psychické stránce. Ocení tak nejen hlavolamy a interaktivní hračky, ale hlavně vaši pozornost, hry a trénink.

Právě výcvik probíhá bez větších komplikací, jelikož německý pinč vše hned chápe a rád uposlechne pro odměnu a vaši radost. Při výchově je pak potřeba větší dávka trpělivosti, tento rošťák potřebuje pevnou, avšak laskavou ruku a spravedlivý, vyrovnaný přístup,“ upozorňuje Lucie Šámalová.

Nenáročný elegán

Německý pinč

Německý pinč se pohybuje ladně a sportovně, je to zkrátka pes s atletickou postavou. Díky jeho krátké přiléhavé srsti není ve srovnání s dlouhosrstými hafany náročný na péči o kožíšek. Je však nutné počítat s chlupy v domácnosti, a to zejména v období línání.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock