Chlupáči, 17. 10. 2023

Foto: marina shin / Shutterstock

Inteligentní výraz, velké uši a dlouhé nožky. To je orientální krátkosrstá kočka, šelma s osobitým vzhledem i povahou. Jaká tato kočičí modelka vlastně je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Elegantní kráska

Orientální krátkosrstá kočka

Právě dlouhé nohy s neméně dlouhým tenkým ocasem společně s trojúhelníkovým tvarem hlavy dělají z orientální krátkosrsté kočky půvabnou kočičí dámu, která vás okouzlí svými ladnými pohyby. I když se může zdát, že je tato kočička křehká a jemná, může vás překvapit, že se jedná o energickou a dobře osvalenou šelmu. Zamilovat se můžete i do jejích uhrančivých očí, které umocňují pravý orientální vzhled této kočky. Veliké uši pak působí velice roztomile až rošťácky.

Chytrá hlavička

Orientální krátkosrstá kočka

Orientální krátkosrstá kočka je velice inteligentní tvor, který miluje nejrůznější hrátky, zkoumání okolí, ale i výcvik. Tuto šikulku můžete naučit i několik povelů jako pejska, jelikož se opravdu rychle učí novým kouskům. S orientálkou se nemusíte obávat nudy. Tato kočička vás vždy zabaví svou přítomností a neutuchající potřebou nějaké akce. Abyste zaměstnali její chytrou hlavičku, určitě do domácnosti umístěte kočičí hlavolamy, hračky, prolézačky a škrabadla. Kdyby se totiž tato aktivní šelma nudila, mohla by vám doma zanechat pořádnou spoušť. Pokud máte přístup na zahradu, kočička jistě ocení zabezpečený venkovní výběh, kde bude moci zkoumat okolí a ukojit tak svoji zvídavost. Vždy by však měla mít přístup do příbytku, kde se zahřeje.

Miluje lidi a teplíčko

Orientální krátkosrstá kočka

Společně se zmíněnou nudou nesnáší orientálka ani samotu. Jedná se totiž o velice společenskou kočku, která zkrátka miluje přítomnost lidí. Dobře vychází i s jinými mazlíky, a tak jí může kočičí kolega pomoci zkrátit dlouhou chvíli po dobu vaší nepřítomnosti. Tato malá neposeda vás bude s láskou doprovázet u nejrůznějších činností a ráda přiloží i ruku k dílu – je to zkrátka správná kočičí asistentka. S radostí si bude hrát se všemi členy domácnosti, jelikož jí kotěcí hravost přetrvává až do stáří. Neodmítne ani pohodově strávený večer, kdy se bude moci schoulit na váš klín nebo ke krbu. Když má kolem sebe svoje blízké a zdroj tepla, je nejspokojenější kočičkou na světě.

Autorský článek / Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie koček; vydavatel: Rebo; rok vydání: 2004; ISBN: 9788072343003

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock