Chlupáči, 19. 10. 2023

Foto: Lamberrto / Shutterstock

Jestli stále váháte, jakého hlodavce pořídit, osmák degu může být tou správnou volbou. Na rozdíl od křečků se jedná o denní tvory, takže vás budou těšit svou přítomností přes den, kdy je můžete sledovat a věnovat se jim.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jeden, nebo více?

Určitě více. Osmák degu je velice společenské zvíře, které potřebuje sociální interakci, a tak je na místě pořídit několik chlupáčů najednou. Mít páreček sice zní moc roztomile a romanticky, ale nesmíme zapomínat na to, že se tento hlodavec snadno rozmnožuje, a tak by se nám za chvíli rodinka osmáků rozrostla do nevídaných počtů. Proto je lepší pořídit jedince stejného pohlaví. Nemusíte se bát, že by mezi nimi vznikaly potyčky. Spíš naopak, budou si společně hrát a zabaví se tak během dne.

Obydlí

Osmáci jsou aktivní zvířátka, která potřebují mnoho pohybu a kvůli své zvídavosti i podnětné prostředí. Platí zde pravidlo – čím více prostoru, tím lépe. Proto vybírejte klec, terárium nebo voliéru ve větších rozměrech, nebo vyrobte vlastní ubikaci.

Jelikož jsou osmáci hraví tvorové, určitě je potěšíte, pokud do jejich obydlí zabudujete i různé prolézačky, větve, houpačky a mezipatra. Pokud vám to podmínky dovolují a je váš byt pro osmáky bezpečný, můžete je zkusit i vypustit na průzkumy. Je však nutné zabránit v jejich útěku nebo zranění. Někteří osmáci si dokonce osvojí i své jméno a přijdou za vámi na zavolání.

Krmení

Každý chovatel by měl mít na paměti, že osmáci neumí trávit cukr. Sladké potraviny jsou tedy krajně nevhodné! Vyhněte se proto sladkým pamlskům, jako jsou třeba piškoty, dále pečivu, a především i ovoci, na které mnoho lidí zapomíná. Jeho častým podáváním byste nechtíc způsobili víc škody než užitku.

Čím osmák nikdy nepohrdne, je seno. To by měl mít neustále k dispozici. Podobně jako morčata si jím obrušuje zuby a zároveň je seno hlavní složkou jejich potravy. Dále jsou vhodné speciální směsi pro osmáky, které lze koupit v různých zvířecích potřebách. Také můžete osmákům čas od času dopřát čerstvou zeleninu. Nezapomeňte osmáky spravedlivě dělit mezi sebou, aby na sebe u krmení nežárlili. Vhodné je pořízení několika misek na žrádlo.

Namísto misky s vodou je lepší zvolit napáječku, kterou umístíte na některou stěnu klece či voliéry. Docílíte tak snadného udržení přísunu čisté vody.

Péče

Osmáci se dožívají přibližně sedmi až devíti let, což lze mezi hlodavci považovat za dlouhověkost. Mezi základní péči patří zejména sledování jejich zubů, které by se měly přirozeně obrušovat. Pokud tomu tak není a zuby jsou přerostlé, je potřeba je zbrousit u veterinárního lékaře. Nelekejte se však neobvyklého zbarvení zubů – oranžová barva je v pořádku.

Častým kontaktem si na vás i vaše rodinné příslušníky osmáci velice rychle zvyknou a budou si vaši přítomnost užívat.

Tito vděční a veselí hlodavci budou po mnoho let vašimi společníky, které budete s radostí každý den sledovat při jejich hrách a skotačení. Navíc jsou i díky své povaze vhodní k dětem, což při výběru domácího mazlíčka jistě oceníte.

Autorský článek / Hana a Vladimír Motyčkovi: Osmák degu – Abeceda chovatele; Vydalo nakladatelství Robimaus; rok vydání: 2010; ISBN: 978-80-87293-20-1

Autor článku: Lenka Šmídová; Foto: Shutterstock