Chlupáči, 21. 8. 2023

Foto: pattarawat / Shutterstock

Drobný, nadýchaný pejsek, kterého má spousta lidí tendenci podceňovat a považují ho za „kabelkového“ psíka. Ve skutečnosti jsou pomeranianové aktivní chlupáči, kteří nemají rádi nudu a milují, pokud mohou být středem pozornosti.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Výhodou tohoto malého psího plemene je, že jej můžete vzít prakticky kamkoli s sebou – když někam nebude moci po svých, jednoduše ho schováte v přepravce. Navíc pomeranian dokáže překvapit přívalem energie, a tak se nemusíte bát, že by s vámi (třeba na výletě) nedokázal držet krok.

Inteligentní akčňák

Pomeranian

Spousta lidí vidí v pomeranianovi hračku, která bude skvělou dekorací do bytu a módním doplňkem. Ale to je velká chyba a naprosté nepochopení tohoto psího plemene,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová. „Jedná se o překvapivě akčního psa, je rychlý a mrštný, takže se skvěle hodí pro řadu psích sportů. Hravě zvládne dlouhé procházky. A pokud se přece jen unaví, snadno ho do cíle přenesete,“ doplňuje odbornice.

Co se výcviku týče, není pro pomeraniana žádným problémem. „Učí se velmi rád a je opravdu chytrý. takže základní výcvik zvládnete levou zadní. Nedělá mu ani problém naučit se nejrůznější triky a moc rád je pak předvádí. Na rozdíl od jiných psích plemen jim nevadí být středem pozornosti. Naopak, velmi si to užívají,“ popisuje Lucie Šámalová.

Jak dodává, podcenit u pomeraniana výchovu se nevyplácí. „Je to bohužel ‚prokletí‘ většiny malých plemen. Lidé mají pocit, že výcvik není potřeba. A pak mají doma malého teroristu, který řídí život celé domácnosti, namísto veselého a milujícího parťáka.“

Společenský drobek

Pomeranian

Pomeranianové patří ke společenským psím plemenům a toto zařazení naplňují do posledního písmenka. Své lidské rodině jsou velmi oddaní, vycházejí dobře i s dětmi. Ty je však třeba upozornit, aby byly opatrné a při hře drobného psíka omylem nezranily.

S ostatními zvířaty v domácnosti většinou pomeranianové také nemají problém. „Je u nich však velmi důležitá důkladná socializace s cizími psy. Při jejím zanedbání mohou ‚vystartovat‘ i po mnohem větším hafanovi, což nemusí skončit dobře,“ varuje Lucie Šámalová.

Pomeranian patří k spím plemenům, která se ráda projevují hlasově. Štěkají opravdu často, a tak je dobré se v rámci výcviku na omezení tohoto zlozvyku zaměřit. Jinak musíte doufat v tolerantní sousedy.

Nadýchaný krasavec

Pomeranian

To, co na pomeranianovi – kromě chytrého a šibalského výrazu – spolehlivě zaujme, je jeho hustá a nadýchaná srst. Ta však vyžaduje poměrně intenzivní péči v podobě častého vyčesávání a také koupání.

Navzdory svému bohatému kožíšku není pomeranian rozhodně vhodný k celoročnímu pobytu venku. Je spíše ideálním městským psíkem, který ocení časté procházky a další příležitosti k vybití své energie. Jak u jiných inteligentních plemen, i u pomeraniana musíte myslet nejen na to, jak jej unavit fyzicky, ale i psychicky.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock