Chlupáči, 12. 11. 2023

Foto: trofalenaRV / Shutterstock

Rozhodli jste se, že si pořídíte nového chlupatého člena rodiny, a váháte, které plemeno vybrat? Jistě, důležité je koukat na vzhled a velikost pejska, ale zaměřit byste se měli také na povahu nového přírůstku do domácnosti. Která plemena jsou nejvhodnější pro začátečníky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud se teprve začínáte se psy seznamovat, neměli byste přeceňovat své síly. Ne všechna plemena jsou vhodná pro začátečníky.

Pamatujte, že pejsek potřebuje výcvik, základní poslušnost by měl ovládat každý chlupáč. Nevychování či nezvladatelní psi většinou za svou povahu nemohou – často je totiž výsledkem selhání jejich majitele,“ říká pro MůjChlupáč psí trenérka Lucie Šámalová.

Máme pro vás hned několik plemen, ze kterých můžete vybírat, když se psím rodičem chystáte stát úplně poprvé. Nejdůležitější kritérium? Jejich klidná, vyrovnaná povaha, poslušnost, radost z výcviku a „snadná“ ovladatelnost.

Než vyrazíte do útulku nebo k chovateli

Jako první si musíte položit otázku, proč vlastně toužíte po psovi. Chcete společníka, hlídače, parťáka na běhání?

Každý pes má jinou energii a to je třeba respektovat. Dalším aspektem je jejich „údržba“ – každý pes potřebuje jinou péči, někteří jsou náchylní na nemoci, potřebují pravidelnou návštěvu veterináře a ti velcí toho taky dost snědí. Takže v potaz berte i své finanční možnosti,“ radí psí trenérka.

Pokud už jste si odpověděli, můžete začít s výběrem.

Bichon Frisé

Bichon frisé je šťastný malý pes, skvělý pro rodiny s dětmi nebo bydlení v bytě. Vypadá tak trochu jako cukrová vata. Toto plemeno je skvělým společníkem.

Bišonci se poměrně snadno trénují, dobře se přizpůsobí jakémukoli životnímu stylu a pro udržení dobré nálady a pevného zdraví potřebují pouze mírné denní cvičení,“ říká Lucie Šámalová.

Čas a peníze budete muset věnovat pravidelným návštěvám psího kadeřníka. Kudrnatý kožíšek tohoto plemene je třeba pravidelně stříhat a pečlivě kartáčovat.

Výška v kohoutku: 23-30 cm, váha 3-5 kg, délka života 12-15 let

Boxer

Německý boxer

Pokud hledáte středně velkého psa, který má plno energie, hravý boxer je skvělou volbou. Tento věrný pes vytváří úzké pouto s rodinou. Pokud vedete aktivní životní styl, bude pro vás tím pravým. Toto plemeno potřebuje spoustu cvičení a pevnou ruku pro základní výcvik.

Ačkoli mladí boxeři mohou být trochu hyperaktivní, jsou dobře trénovatelní a během výcviku si užívají vaši pozornosti. Jakmile jsou boxeři vycvičeni a socializováni, libují si v aktivních domácnostech a často dobře vycházejí s dětmi,“ popisuje odbornice.

Od přírody jsou to strážci, boxeři přirozeně chrání své rodiny, zejména jejich nejmladší členy. Nepotřebuje nijak speciální péči.

Výška v kohoutku: 52-63 cm, váha 25-32 kg, délka života 10-12 let

Kavalír King Charles španěl

Kavalír je milý a láskyplný pes, který neustále vypadá jako malé štěně. Kavalíři mohou prospívat ve všech druzích domácností a mají tendenci dobře vycházet s dětmi všech věkových skupin. Toto plemeno je malé a má jemné chování. Kavalír je elegantní, pozorný a obecně tichý. To, že není nijak hyperaktivní, znamená, že si vystačí jen s procházkami. Navzdory středně dlouhé srsti je téměř bezúdržbový. Pravidelné kartáčování je nezbytné, aby se zabránilo cuchání.

Výška v kohoutku: 30-33 cm, váha 6-8 kg, délka života 9-14 let

Zlatý retriever

Retrívr

Zlatý retrívr je typický rodinný pes. Tento středně velký pes je šťastný, věrný, láskyplný a aktivní.

Toto plemeno je inteligentní a přizpůsobivé. Potřebuje také dostatečné množství pohybu, abyste jej udrželi v dobré fyzické kondici a zabránili nudě. Základní výcvik je nezbytný, ale není obtížný. Retrieveři se rádi učí, záleží jen na vás, jak mu budete chtít základní výcvik rozšířit,“ popisuje Lucie Šámalová.

Péče o srst není nijak náročná, potřebuje jen pravidelné kartáčování.

Výška v kohoutku: 51-61 cm, váha 25-34 kg, délka života 10-12 let

Pudl

Královský pudl

Pudl je populární, všestranné plemeno psů, které je skvělým společníkem. Pudl je přizpůsobivý svému prostředí a může se velmi dobře uplatnit v různých domácnostech. Toto plemeno je vyšlechtěno v několika velikostech. Všichni jsou inteligentní a dobře reagují na trénink.

Pudlíci jsou energičtí psi, kteří potřebují spoustu pohybu a duševní stimulace. Potřebují pravidelně udržovat srst.

Výška v kohoutku: od 24 cm (toy pudl) až do 45 cm (střední pudl), délka života 12-15 let

Jorkšírský teriér

Jorkšír

Jorkšírský teriér je skvělý pes pro začátečníky, je vhodný i do malého bytu. Toto plemeno je láskyplné vůči svému majiteli. Jorkšír je středně energické plemeno a potřebuje pouze základní pohyb. Pravidelné procházky mu tak bohatě postačí.

Ačkoliv se může zdát, že tento malý chlupáč nepotřebuje výcvik, základní poslušnost by měl ovládat. Bez jakéhokoli výcviku jsou tito psi velmi tvrdohlaví a rádi převezmou v domácnosti velení,“ varuje Lucie Šámalová.

Vyžaduje pozornost a neustále péči o srst.

Výška v kohoutku: 20-24 cm, váha: cca do 3,2 kg, délka života 13-16 let

Adoptujte psa z útulku

Možná si myslíte, že to není nic pro začátečníka, ale to je velký omyl! Psi z útulků a záchranných stanic jsou již většinou dospělí, na domácí prostředí zvyklí a dobře socializovaní. A to z nich dělá nejlepší psy pro začátečníky, protože štěňata vyžadují socializaci, výcvik a hodně pozornosti.

Pokud si nejste jisti, které plemeno je pro vás to pravé, navštivte místní útulek nebo záchrannou stanici, abyste se setkali s roztomilými chlupáči osobně. Pracovníci útulku vám pomohou s výběrem. Mohou pro vás najít psa, který má přesně ty vlastnosti a požadavky, které si přejete. Výcvik, cvičení a péče jsou pro všechny psy nezbytné, ale potřeby psa z útulku budou záviset i na jeho aktuálním zdravotním stavu. Nicméně věřte, že vám chlupáč všechno vrátí svým velkým srdcem a oddaností.

Autorský článek / Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Fotografie v textu: Shutterstock

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock