Chlupáči, 4. 11. 2023

Foto: NatRomero / Shutterstock

Psi mají pověst jedněch z nejvěrnějších společníků. Každý pes je však jiný a některá plemena se zdají být v tomto ohledu lepší než jiná. A věřte, že nemusí jít jen o malé gaučové psíky. Máme pro vás krátký výběr plemen, která vás mnohdy překvapí svou loajálností.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Německá doga

Německá doga

Německá doga je vynikajícím psím společníkem. Ačkoliv může na první pohled děsit svou velikostí, ve skutečnosti je to miláček. Toto plemeno je nejlépe známé pro svou výjimečnou schopnost zůstat ledově klidným, i když je pod tlakem. Nemá projevy agresivního chování.

Německá doga je ideálním parťákem do rodiny, je přátelská, milá a svému majiteli velmi přítulná, obzvláště k dětem. Vůči cizím lidem je zdrženlivá. Je to sebevědomý, neohrožený, lehce ovladatelný, učenlivý, společenský a rodinný pes. Zároveň je to poměrně dobrý hlídač.

Irský vlkodav

Irský vlkodav

Průměrná výška tohoto psa v kohoutku je 85 cm, to už je pořádný mazlík. Smutným faktem o irském vlkodavovi je, že jejich dlouhověkost není příliš dobrá. Tito psi však vytvářejí zvláštní pouto se svými majiteli. Projevují ohromné ​​množství náklonnosti a loajality.

Finský laponský pes

Finský laponský pes

Toto plemeno je mimořádně učenlivé, přátelské a věrné, přestože je o nich známo, že žijí zvídavým životem. Skvěle vychází jak s lidmi, tak se zvířaty. Vhledem k bezkonfliktní povaze nelze čekat, že to bude dobrý hlídač. Není žádný obranář, ale štěkotem včas upozorní. Laponský pes je velmi čilý a vnímavý a potřebuje každý den nějak zaměstnat, aby se nezačal nudit. Je to vhodné plemeno pro různé psí sporty.

Ohaři

Ohař

Jedná se o psy vyšlechtěné k lovu zvěře a jejímu aportování, v současné době se ale využívají i jako společníci do rodiny. Ohaři milují náklonost a stejnou měrou ji umí vrátit. Psi patřící do této skupiny jsou neagresivní, přátelští a dobře ovladatelní. Potřebují hodně pohybu a dlouhé procházky.

Rhodéský ridgeback

Ridgeback

Ridgebackové je plemeno psů, které má schopnost vytvářet intenzivní pouto se svými majiteli a zároveň má vlastnosti, díky nimž jsou vynikajícími hlídacími psy. Rhodéský ridgeback je inteligentní, samostatný pes, někdy trochu tvrdohlavý. Pokud se mu v mládí, kdy je nejvíce temperamentní, dostane dostatek pozornosti a pohybu, je soužití ridgebacka s člověkem bez problémů. Nikdy nevyhledává konflikty, ovšem v případě nutnosti je schopen účinně se bránit.

Finský špic

Finský špic

Toto plemeno s liščí tváří je nejlépe známé pro svou hlasitost, která umožňuje finským špicům doslova křičet, jako by jim šlo o život. I z tohoto důvodu jsou to vyhledávaní hlídači. Své rodině je špic oddaný a udělá všechno v jejím zájmu. Toto plemeno je velmi učenlivé, bystré a věrné. S ostatními zvířaty ale moc nevychází. Děti mu nevadí, stejně jako jiní psi ale může mít pud chránit „své“ děti při hře s cizími. Hodí se spíše pro zkušenějšího majitele. Výcvik je velmi nutný.

Kolie

Kolie

Obecně jsou kolie středně velcí, aktivní a inteligentní psi se silným instinktem k pasení. Dodnes jsou využívaní jako pracovní psi k pohánění stád ovcí. Ve skutečnosti by kolie mohla být definicí nejlepšího přítele člověka. Je všeobecně známo, že kolie jsou jedním z nejpřátelštějších a nejvěrnějších společníků na světě. Nemluvě o tom, že jejich povaha je vskutku klidná a starostlivá.

Francouzský buldoček

Francouzský buldoček

A na závěr něco malého a roztomilého. Francouzský buldoček je mimořádně populární malé plemeno psů po celém světě. Jedním z nejvýznamnějších důvodů této oblíbenosti je, že jsou velmi loajální a přátelští. Jsou také velmi klidní a přítulní. Kdo by je nemiloval.

Coton de Tulear

Coton de Tulear

Pokud hledáte psa, který vás po příjezdu domů srdečně přivítá, pak je pro vás Coton de Tulear tím pravým psím plemenem. Tito čtyřnožci jsou známí svou láskou k majiteli a nehnou se od vás ani na krok. V kohoutku jsou vysocí do 30 cm, takže jsou to roztomilí malí mazlíci.

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock