Chlupáči, 3. 8. 2023

Foto: Rita Kochmarjova / Shutterstock

Rotvajler bezpečně vzbudí pozornost, kamkoli s ním vkročíte. Působí nebezpečně a je z něj skvělý hlídač či služební pes. Při správném výcviku umí být ale i milující společník, který skvěle vychází s dětmi.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rotvajler rozhodně nepatří mezi psy, kteří by se hodili k nezkušeným pejskařům. Vyžaduje důslednou, i když laskavou výchovu a jasně stanovené hranice.

Dobrák se špatnou pověstí?

Rotvajler

Rotvajleři nemají v široké veřejnosti tolik fanoušků jako jiná plemena. Pověst jim bohužel kazí pár jedinců, za kterými stojí nezodpovědní chovatelé, co nezvládnou výcvik, takže pak po jejich boku stojí velký, neovladatelný pes, který vhledem ke své velikosti může být opravdu v určitých situacích rizikem pro okolí. Přitom by stačilo být důslední, psovi se věnovat, trénovat s ním – a můžete mít doma milujícího hafana, který poslechne na slovo,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Jak dodává, výcvik rotvajlera není radno podceňovat. Tito psi mají sklony k dominanci, a především v dospívání rádi zkoušejí, co si mohou dovolit. Agresivitou, křikem, nebo dokonce tresty ale ničeho nedosáhnete. „Jsou to velmi chytří a učenliví psi, které trénink baví. Jsou skvělí pro psí sporty i sportovní kynologii. Ostatně jejich všestrannost je předurčuje být skvělými služebními psy, například u policie,“ doplňuje Lucie Šámalová.

Do rodiny i na hlídání

Rotvajler

Rotvajleři mají spoustu energie, kterou potřebují vybít – což ale znamená, že potřebují zaměstnat nejen tělo, ale také hlavu. Nuda jim neprospívá, je dobré jim zajistit spoustu nejrůznějších aktivit.

Spokojení budou v domku se zahradou, ale i v bytě – pokud jim dopřejete opravdu hodně zábavy a dlouhé procházky. Jsou skvělými hlídači, ovšem i tuto jejich vlastnost je dobré cvičit. „Někdy se může stát, že rotvajler vyhodnotí nějakou situaci hůř, než tomu je, a reaguje agresivněji, než by měl. Pozornost je u těchto psů nutné věnovat i socializaci s ostatními pejsky,“ upozorňuje odbornice.

I když se to na první pohled nemusí zdát, dokáží být rotvajleři také skvělými rodinnými psy. Děti prostě milují a pro svou rodinu by položili život. U dětí samozřejmě platí, že je nutné je poučit, jak se k psovi chovat. Především ty nejmenší je třeba nenechávat je bez dozoru. I když rotvajler se k dětem chová velmi něžně, přece jen se jedná o velkého psa, který by jim svou vahou mohl nechtěně ublížit.

Nenáročný mazel

Rotvajler

Rotvajler je mohutný pes se srstí, díky níž bez problémů zvládne celoroční pobyt venku (přes zimu v dobře zateplené boudě nebo kotci). To ale neznamená, že mu stačí celý den běhat kolem plotu zahrady – potřebuje mnohem více podnětů, a tak i těmto psům budete muset věnovat spoustu času.

Navíc jsou rotvajleři silně vázaní na svou rodinu, a tak jim dlouhá samota nesvědčí (i když většinou netrpí silnou separační úzkostí jako některá jiná plemena). Nejšťastnější budou na procházkách, túrách či při výcviku v doprovodu svého majitele.

Srst rotvajlerů je hustá a krátká, díky čemuž je nenáročná na péči. Nicméně pokud budete mít hafana v bytě, počítejte se záplavou chlupů, především v době línání. Pravidelné kartáčování je tak nutností.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock