Rady a tipy, 24. 4. 2024

Foto: New Africa / Shutterstock

Slýcháte často „mami, tati, já chci zvířátko“? Pořízení zvířecího člena rodiny je velké rozhodnutí, které je potřeba náležitě promyslet. Děti přirozeně touží po malém kamarádovi, o kterého budou moci pečovat a se kterým si užijí legraci.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Který je však pro ně ten pravý?

Ideální věk

Při výběru zvířátka musíme brát v potaz věk dítěte a jeho schopnost se o zvíře postarat. Pokud máte malého předškoláčka, lze po něm jen těžko požadovat, aby každý den venčil psa nebo pravidelně měnil podestýlku morčátku. Neznamená to však, že jsou tato zvířata tabu. Stačí, když si jakožto rodiče určíme, zda se chceme do péče o zvíře zapojit také, nebo to necháme zcela na dítěti.

Ideální věk na pořízení určitého zvířete neexistuje. Záleží na mnoha faktorech, zejména pak na zmíněném zapojení rodičů. Nejméně náročnými mazlíčky jsou bezpochyby rybičky, želvy nebo jiná terarijní zvířata, velice oblíbení jsou i králíčci, kteří se díky velikosti a povaze hodí i k menším dětem, podobně to platí i u morčátek. U papoušků musíme počítat s jejich dlouhověkostí. V poslední době se těší oblibě například i velcí afričtí šneci – oblovky.

Preference a povaha dítěte

Pořízení mazlíčka by mělo proběhnout po vzájemné dohodě a rodinné poradě. Sami nejlépe víte, po jakém zvířátku vaše dítě touží a jak je schopno se o něj postarat. Rozhodně byste neměli vytouženého mazlíčka nahradit nějakým méně náročným zvířátkem. Lepším řešením je domluva a navržení plánu, jak bude péče o vysněného zvířecího kamaráda rozdělena, případně jeho pořízení ještě odložit.

Zároveň byste měli vysledovat, jestli dítě myslí pořízení mazlíčka opravdu vážně. Zda si jej přeje dlouhodobě a dělá vše pro to, aby se mu sen splnil. Děti totiž někdy chtějí různé věci bezdůvodně, nebo pouze pro to, aby byly mezi spolužáky „in“. Takový přístup se k živému tvoru nehodí. Zjistit zájem dítěte můžete i tak, že například půjdete venčit pejsky do útulku nebo navštívíte známé, kteří mají přesně takové zvířátko, po kterém vaše dítko touží.

Chlupáč a dítě

I když je pes nebo kočka závazkem na mnoho let, stojí to za to. Kočička oživí váš domov a spokojené vrnění na klíně uklidní i nejneposednější dítě. Pes je pro malé raubíře zase kamarádem a parťákem na hraní i do nepohody. Do společných aktivit, jako jsou procházky, se navíc může zapojit celá rodina. Děti tohle všechno vědí, a proto se tito chlupáči objevují na dopisech s přáními nejčastěji.

Tato zvířátka však také nejhůř nesou, když se jich jejich páníčci zbavují. Pes ani kočička nejsou plyšovými hračkami, které můžeme odhodit do kouta! To by měli vědět nejen rodiče, ale i samotné děti, aby se útulky stále nepřeplňovaly. Výborným řešením je právě adopce opuštěného mazlíka. Pokud máte všichni jasno, směle do toho!

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková