Výcvik, 16. 3. 2024

Foto: Jus_Ol / Shutterstock

Venku je ošklivo a na delší procházku se nechce ani vám, ani vašemu čtyřnohému kamarádovi? Udělejte si program v teple domova. Hodí se to i pro případy, kdy vás postihne nějaká nemoc či úraz a potřebujete udržet sebe nebo psa v klidovém režimu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pro psí hlavičky

Psí hlavolamy začínají být čím dál oblíbenější. Jak takový psí hlavolam vypadá? Různě. Hlavolam můžete zakoupit ve zvířecích potřebách, přes internet, nebo jej můžete vyrobit sami. Vlastnoručně vyráběné hlavolamy mají něco do sebe. Při jejich tvorbě se totiž sami zrelaxujete, a navíc máte možnost přizpůsobit jejich obtížnost individuálním potřebám vašeho psa.

Mezi oblíbený typ hlavolamů patří tzv. čichací koberečky. Jedná se o jakousi podložku s dlouhými třásněmi, mezi které se různě umisťují pamlsky a pes je pomocí čichu hledá. Takový koberec si snadno vyrobíte doma ze starých látek. Nejvhodnější jsou k tomu třeba staré deky, které nastříháte na tenké proužky. Jako podklad můžete použít například podložku do dřezu, na kterou budete postupně navazovat proužky, dokud nevznikne celistvý kobereček. Proužky by měly být dlouhé alespoň tak, aby překryly schované pamlsky. Výroba tohoto hlavolamu není náročná a pejska bude výsledek jistě velice bavit,“ radí pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Pamlsky můžete schovat například i mezi hromadu papírů, zamotat je mezi ponožky nebo je rozházet do krabice s balonky. Způsobů je několik. Je však potřeba psa u těchto aktivit hlídat, aby hlavolam neničil a nepožil jeho části, které by mu mohly ublížit.

Jiné hlavolamy fungují na podobném principu. Většinou je úkolem psa dostat se k nějaké dobrotě.

Tato aktivita nestimuluje jenom čich psa, ale i ostatní smysly a celý nervový systém. Při složitějších hlavolamech musí pes zapojit mozek a přijít na způsob, jak se k odměně dostat. Pamlsek tak může být schovaný pod nějakým předmětem, který má pes za úkol překlopit nebo přemístit,“ vysvětluje odbornice.

Také se může jednat například o interaktivní hračku s tlačítky, kdy pes postupně přichází na to, že dotykem tlačítka se mu otevírá možnost dosáhnout na odměnu.

Domácí výroba

Doma můžete vyrobit takto složitější hlavolam například za použití proložek na vejce a malých míčků, kdy pamlsek umístíte pod míček či jiný předmět, který jej bude zakrývat. Pejsek bude muset nejprve míček zvednout nebo odkulit, aby se mu dobrota odkryla. Další možností, jak vyrobit domácí hlavolam, je vytvořit jakousi hrazdu, na kterou příčně provléknete provrtanou PET láhev nebo kelímek, ve kterém budou pamlsky. Kelímek či láhev by se měla snadno protáčet. Pes má za úkol otočit ji otvorem dolů, aby mu dobroty vypadly na zem.

U všech hlavolamů platí, že je třeba dbát na bezpečnost psa a nenechávat jej s nebezpečnými či malými částmi bez dozoru,“ varuje Lucie Šámalová.

Možností je opravdu několik a záleží na pejskovi a jeho šikovnosti. Při každém řešení hlavolamu se pes zdokonaluje, rozvíjí myšlení, soustředí se a psychicky se unaví, což je podle psí trenérky velice přínosné.

Procvičování triků a poslušnosti

Nejen v parku či na cvičišti, ale i doma můžete trénovat nové triky a povely. Procvičením si je pes připomene a upevní si jejich správné provedení.

V domácím prostředí se pes navíc lépe soustředí. Můžete tak začít s trénováním složitějších povelů nejprve doma, a potom se teprve přemístit ven, do ruchu,“ radí Lucie Šámalová.

Hraní

Hra, to je nejoblíbenější činnost mnoha psů. Proto pokud doma sáhnete po jeho nejmilejší hračce, určitě bude skákat radostí. Můžete se spolu o hračku přetahovat nebo ji pes může aportovat. Třeba máte i svou vlastní hru, která zabaví vás oba.

Společné činnosti v teple domova mohou zkrátit dlouhé večery. Pejsek vám za zajištění zábavy bude jistě velice vděčný, navíc tak utužíte váš vzájemný vztah.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková