Výcvik, 25. 3. 2024

Foto: Andrey Yurlov / Shutterstock

Rádi běháte a chybí vám společník? Pejsek, pokud k tomu má předpoklady, vás jistě rád doprovodí při každém běhání. Společné aktivity se psem, zvláště pak ty sportovní, jsou přínosné nejen pro posílení vzájemného vztahu, ale i zdraví a imunity.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co to obnáší?

Hodí se můj pes na běhání?

Jen vy znáte fyzičku psa i sebe. Pokud se pejsek zadýchává i na krátké procházce, nejspíš nebude úplně vhodné jej vláčet při běhu za sebou. Samozřejmě záleží na vašem tempu a délce trasy. Větší plemena mají logicky lepší předpoklady k delší výdrži, musíte ale brát v potaz i hmotnost či věk zvířete. Těžký pes se jednak příliš nepohrne k větší fyzické aktivitě a hlavně si při ní může ničit klouby.

Pejska by běhání mělo bavit a nemělo by mít negativní dopad na jeho zdravotní stav. I pes může trénovat a v běhu se postupně zlepšovat. Pokud jste však začátečníci, je lepší odstartovat vaši společnou zálibu prozatím pozvolně a běhat pouze kratší trasy,“ upozorňuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Výbava

Při běhání je pohodlnější mít volné ruce. Proto se na běhání se psem využívají různé pásy, na které připnete vodítko, a nemusíte je tak držet. Nejjednodušší je běhat se psem, který je na volno, tedy bez vodítka. To však lze jen v případě, pokud nehrozí jeho útěk nebo není agresivní na ostatní psy či lidi.

Vodítko lze vybrat takové, které bude tlumit nárazy a škubnutí. Jedná se o vodítka se speciální gumou, tzv. amortizérem, který se natahuje a smršťuje dle síly tahu. Důležitá je i pevná karabina, která zajistí, že vodítko zůstane tam, kde má,“ popisuje odbornice.

Co se týče výběru mezi postrojem, či obojkem, určitě zvolte postroj. „Obojek je krajně nevhodný. Při běhání pes často tahá, může dojít k nechtěnému škubnutí či trhnutí a obojek by mohl psovi velice ublížit. Proto je postroj správná volba. Vybírejte takový, který bude psovi sedět. Postroj by neměl nikde tlačit ani překážet v pohybu. Vhodné jsou postroje určené přímo pro tah, jejichž popruhy vedou šikmo přes ramena a spojují se na hrudníku psa, odkud vedou mezi předníma nohama. Vypolstrování měkkým materiálem zabrání vzniku odřenin,“ dodává Lucie Šámalová.

Podmínky

Se psem určitě vybírejte trasy, které vedou přírodou. Důležitý je především povrch, po kterém běháte. Pes totiž nemá tlumící běžeckou obuv, jako vy, a tak jeho klouby a kosti trpí nárazy při běhu na příliš tvrdém povrchu. Na silnici či chodníku si navíc může pes snadno sedřít kůži z polštářků nebo si zatrhnout dráp. V letních měsících je navíc asfalt či beton velice rozpálený, pes se tedy mnohem rychleji přehřeje nebo si způsobí popáleniny tlapek. Proto je běh po přírodní cestě nebo vedle po trávě mnohem vhodnější,“ říká psí trenérka.

Pejskovi byste měli během fyzické námahy poskytnout podle jeho stavu odpočinek a dostatek vody. Stejně tak byste měli přizpůsobit i vaši rychlost. Pokud vám pejsek nestačí, raději zvolněte.

Důležité je, aby vašeho mazlíčka běhání s vámi bavilo. Pokud k tomu nemá fyzické předpoklady, je líný nebo ho něco bolí, není dobré jej do aktivity nutit. Je sice radost vidět spokojeného parťáka, jak s elánem běží vedle vás, ale pokud na to nemá, nezoufejte. Určitě najdete jiný společný koníček a pejsek na vás zatím počká doma. Po běhu se pak můžete těšit na láskyplné přivítání.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková