Výcvik, 6. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Všichni pejsci potřebují nějakou tu zábavu se svým páníčkem. Zabavte svého čtyřnohého přítele triky, které mu zaměstnají hlavu a pomohou mu se vyřádit, i když je zavřený doma.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hledej dobrůtku!

Pro tuhle hru dokonce existují i speciální hrací desky, které se dají koupit ve zverimexu nebo na internetu, ale vystačíte si i s několika krabicemi či krabičkami. Do jedné z nich umístíte oblíbenou pochoutku svého miláčka, zavřete a přimícháte ji mezi ostatní, prázdné krabice. Pak už jen necháte psa, aby trochu namáhal svůj čumáček a dobrůtku si našel.

Pusť!

Pokud váš pes aportuje hračku, ale odmítá vám ji předat, naučte jej, že ji musí pustit. Nejprve s povelem „pusť“ nebo „dej“ za hračku uvězněnou v psí tlamě jemně zatáhněte, ale poté už se o ni nepřetahujte. V okamžiku, kdy ji váš miláček sám pustí, jej pochvalte a dejte mu nějaký pamlsek. Opakujte (a snižujte četnost odměn v podobě pamlsků – vždycky však psa pochvalte), až se sám naučí, že „ulovenou“ hračku má svému páníčkovi automaticky vrátit.

Pes hračka

Sebekontrola

Pes potřebuje stanovit hranice, zkuste jej tedy vycvičit v sebekontrole například tím, že mu dáte najevo, že si sám nesmí vzít žádné jídlo (kromě toho z misky, samozřejmě) nebo dobrůtku, dokud mu je sami nenabídnete. Ukryjte nějaký oblíbený psí pamlsek v dlani a sevřenou pěst dejte psovi blízko k čumáku. Otevřete ji však až tehdy, když na vás přestane dorážet. Nezapomínejte chválit!

Očichávání

Pokud jdete s pejskem na procházku, nezakazujte mu očichávání věcí a neodtahujte ho od každého roku, který se snaží prozkoumat čichem. Pro něho je to nejen zábava, ale také instinktivní seznamování se s novinkami v okolí. Přeneseně řečeno – jako když píšeme na svůj Facebook nejrůznější statuty a čteme, co napsali naši přátelé. Pro psa je takovým Facebookem celé okolí!

Puzzle

Podobně jako hledání dobrůtky schované v jedné z krabic jsou pojaty nejrůznější hry v podobě skládaček – také ty můžete koupit na internetu či v obchodě, ale pokud jste manuálně zruční, určitě nějakou podobnou zvládnete vyrobit. Na rozdíl od pamlsku schovaného v krabici musí váš pejsek dobrůtku nejen najít, ale ještě se k ní dostat například přesouváním nejrůznějších součástí hry.

Pes hra

Plněné hračky

V obchodech, především těch internetových, najdete i různé míčky s všelijakými otvory, do nichž můžete svému miláčkovi „schovat“ granule. Při hře tak uspokojí nejen své lovecké pudy (když bude míček aportovat), ale ještě dostane odměnu (vlastně si ji sám udělí…).

Zvyšování sebevědomí

Nejen člověk potřebuje zdravé sebevědomí – úplně stejně jej potřebuje i váš štěkající čtyřnohý miláček. A nejlépe ho dosáhne tím, že se bude učit novým dovednostem. Tím, že v nich následně uspěje a vyslouží si vaši pochvalu (případně nějakou tu odměnu), bude sám se sebou spokojenější. Není to nic těžkého – pokud máte v okolí nějaké hřiště či cvičiště pro psy s nejrůznějšími překážkami apod., využijte ho a choďte na něj s pejskem pravidelně. Jestli žádný takový „psí zábavní park“ poblíž nemáte, nevadí! Spoustu inspirace můžete najít i na procházce přírodou (spadlý kmen stromu a spol.). Zvažte rovněž nějaké výcvikové kurzy – není pravda, že je psi nemají rádi! Naopak, většina z nich potřebuje být aktivní a užívají si je.

Pes objetí

Žvýkání

Psi prostě žvýkání milují, je to jejich přirozený instinkt. Navíc je uklidňuje a prospívá zubům a dásním. Takže nakupte žvýkací kosti a hračky, ať si váš pejsek užije. Ovšem pozor – vždy musí být hračka či kost větší než psí tlama, aby nehrozil, že se váš miláček udusí! A nikdy nenechávejte pejska bez dozoru!

Autorský článek

Štítky: výcvik psa

Autor článku: Aneta Hladíková