Výcvik, 25. 7. 2023

Foto: Shutterstock

Koupání, plavání, sjíždění řeky i nejrůznější vodní sporty můžete provozovat i se psem! Nebojte se vzít svého milovaného chlupáče na vodní plochu užít si společné chvíle a zažít nevídaná dobrodružství.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Seznámení s vodou

Ještě než se vydáte na vodu za adrenalinem, měli byste nejdříve svého pejska navyknout na vodu, popřípadě ho i naučit plavat. „Říkáte si, že přeci každý pes umí plavat automaticky, protože je to přirozený pohyb, ale opak je pravdou. Někteří chlupáči opravdu plavání nezvládají a jdou rychle ke dnu, a to i přes veškerou snahu je tento pohyb naučit,“ varuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.. Pokud je to případ i vašeho pejska, výborným řešením je plovací vesta určená právě pro čtyřnohé (ne)plavce.

Bezpečí především

Zmíněná plovací neboli záchranná vesta pro pejsky je především efektivním bezpečnostním prvkem, který může zachránit život i zdatnému plavci. Pejska byste neměli přeceňovat a vestu pořídit, i když se ve vodě cítí jako doma. Přeci jen se může zdát ledacos – převrátí se loď, vezme jej proud nebo velká vlna, může dostat i křeč, případně záchvat. Ve všech případech se vesta velice hodí, i když záleží na dané situaci.

Pokud se jde pejsek běžně svlažit do rybníka, jezírka či řeky, měli bychom mít na mysli, že jej pouštíme na volno. Vodítko by sice posloužilo pro vytáhnutí tonoucího psa v případě nouze, ale také by se do něj mohl snadno zamotat. Psí plavec by měl ovládat přivolání, tedy plavat nazpět za vámi na povel. To je velice důležité například při konfrontaci s labutěmi. Labutě, ač se to nezdá, mohou ošklivě zranit a dokonce utopit i středně velkého psa.

Plavání a aportování

Plavání je velice relaxační a blahodárná činnost nejen pro lidi, ale i pro pejsky. Bolavá záda či klouby si ve vodě uleví díky nadnášení, zároveň se posilují nejrůznější svaly a šlachy.

Pokud navíc plavání pejska baví, máte o zábavu na teplé letní dny postaráno. K plavání jej můžete motivovat i házením hraček či předmětů do vody, které pes následně aportuje. K tomu je vhodné využít měkčí plovací hračky akurátní velikosti, aby je pes pohodlně skousnul do tlamy a přitom se jimi nemohl udusit,“ popisuje psí trenérka.

Paddleboard a pes

Paddleboarding je čím dál rozšířenějším vodním sportem, a to i mezi pejskaři. Není nad to se bezmyšlenkovitě plavit se svým chlupáčem a užívat si společně sluníčko a příjemné vlny. Tento sport však není pro každého. Pejska je potřeba nejdříve s paddleboardem seznámit, a to nejlépe v pohodlí domova, aby se jej nebál. Pozitivní motivací jej pomocí pamlsků a chválení můžete navykat na nastupování a setrvání na paddleboardu, což se později velice hodí. Sami zjistíte, jestli plavení a lenošení pejska baví, nebo by raději proháněl kačeny. Obecně je však paddleboarding u psů velice oblíbený a tuto aktivitu si náležitě užívají. Stačí to jen zkusit.

Chlupáč na lodi

Vozit pejska v loďce vyžaduje také opatrnost a návyk. Záleží i na velikosti vašeho mazlíka, jelikož se do kanoe s velkým psem jen těžko vejdete, navíc by kvůli své váze mohl loď snadno převrátit.

Pokud se přeci jen vydáte na podobnou dobrodružnou cestu, je potřeba pejska naučit, aby v kanoi setrval v klidu, a to nejlépe v leže, aby měl těžiště co nejníže. V loďce se však udržuje voda a to není pro dlouhé cestování nic moc příjemného, proto pod pejska umístěte nějakou podložku, která jej bude chránit před chladem a vlhkem. Plovací vesta může pejska také efektivně zahřát,“ dodává Lucie Šámalová.

Článek vznikl ve spolupráci se psí trenérkou a odbornicí na psí chování Lucií Šámalovou

Autor článku: Lenka Šmídová