Zajímavosti, 20. 4. 2024

Foto: Filip Stefaniak / Shutterstock

Každý již od raného dětství ví, že pes štěká. Známe však i důvody těchto hlasitých projevů? Proč pes občas vrčí nebo kňučí? Co se nám snaží říct prostřednictvím různých signálů?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Komunikace

Pes komunikuje prostřednictvím různých signálů. Jedná se o postoj celého těla, postavení uší, hlavy, ocasu. Dále cení zuby, ježí se mu srst nebo třeba uhýbá pohledem.

To vše je při interakci se psem potřeba sledovat, i když často jsou tyto signály nepatrné. Zvukový projev je naproti tomu mnohem snáze rozpoznatelný,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Štěkání

Štěkot může mít mnoho podob, důvodů a významů. Můžeme je rozpoznat podle hlasitosti, tónu a frekvence. Pes vzrušený, ať už pozitivně či negativně, štěká obvykle vysokým tónem několikrát za sebou s krátkou pomlkou.

Když pes štěká dlouho a monotónně, jedná se obvykle o štěkot z nějaké frustrace nebo se může jednat i o zlozvyk. Nejčastěji lze takové štěkání slyšet, když je pes doma sám, nudí se anebo se snaží vydobýt si pozornost.

Náhlé a hlasité vyštěknutí značí upozornění na nebezpečí. Často je doprovázené i vrčením. Pokud slyšíte psa štěkat v rychlých sekvencích důrazným tónem, ve většině případech půjde o hlídání a odstrašování případného vetřelce. Pes tímto způsobem střeží domov a hlídá smečku. Vysoké hysterické štěkání pak značí, že má pes z něčeho strach,“ popisuje trenérka.

Vrčení

Vrčení je varovným signálem. Může jít o varování před útokem, odstrašení, ale i nejistotu. Zde je třeba sledovat celkové rozpoložení psa, abychom poznali, proč vrčí. Hluboké a zlostné vrčení doprovázené upřeným pohledem a vyceněnými zuby značí, že pokud neustoupíme, pes zaútočí.

Naopak někdy pes vrčí, i když nemá v úmyslu zaútočit. „Je to jeho přirozený prostředek komunikace a snaží se tak pouze sdělit, že mu něco není příjemné. Proto si lze všimnout, že pes například může vrčet při česání, stříhání drápů nebo vyrušení ze spánku. Říká nám tím, že se mu to nelíbí, a že máme přestat. Vrčení doprovázené kňučením a máváním ocasem značí nejistotu,“ vysvětluje Lucie Šámalová.

Kňučení

Psi nejčastěji kňučí, když je něco bolí, při zranění či frustraci. Může však jít i o kňučení, kterým si pes získává pozornost nebo takové, kterým ventiluje svoje vzrušení. I zde lze rozpoznat, o jaký důvod se jedná.

Pokud má pes uši dozadu, celkově je skleslý a shrbený, je více než pravděpodobné, že cítí nějakou bolest nebo nepříjemný pocit. Naopak pes aktivní, jehož kňučení doprovází vrtění ocasu a vzrušené poskakování či třes se na něco velice těší,“ říká odbornice.

Psí komunikační signály bychom rozhodně neměli přehlížet. Pokud se naučíte číst řeč těla vašeho psa, předejdete tak možným konfliktům a pochopíte, jak se váš čtyřnohý mazlíček cítí v různých situacích.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková