Zajímavosti, 24. 12. 2023

Foto: GoodFocused / Shutterstock

Zvířata mají úžasné vlastnosti a mnohdy dokážou neuvěřitelné věci. Odhalí nemoci ještě před nástupem příznaků, obětují vlastní život pro záchranu člověka nebo vycítí přicházející katastrofu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zde najdete několik mazlíčků, kteří se svými činy proslavili.

Zvířecí hrdinové

Psi se běžně využívají jako pomocníci, záchranáři a asistenti, bez kterých by si mnoho lidí nedokázalo představit život. A někteří by bez nich dokonce nepřežili. Za záchranu života vděčí například chlapec Javier z USA, v jehož domě proběhla ozbrojená loupež. Jeho pes se nebál zlodějům postavit, čímž chlapce ochránil, ač byl zasáhnut několika výstřely. Mezi nebezpečí a pánečka se vrhlo i štěně jménem Todd, které namísto své majitelky utržilo hadí uštknutí.

V České republice se slavnou zachránkyní stala například fenka Brenda, která přivolala pomoc své paničce, jež spadla z invalidního vozíku během mrazivého večera. Pejsek Zepp zase díky svému šikovnému čumáčku našel muže v havarovaném autě daleko od silnice.

Hrdinové ale nejsou jen psi. Kočička jménem Sally vzbudila svého pána, aby jej upozornila na požár. Kočka Tara dokonce odehnala útočícího psa od malého chlapce. Koník ze státu Montana zase odvezl jezdkyni v bezvědomí až k ranči, kde jí poskytli pomoc.

Sami sobě

Zvířata nezachraňují jen lidské životy, ale i ty zvířecí. A nezáleží na druhu. Zlatý retrívr Storm například skočil do řeky pro tonoucí srnu! Věřili byste tomu? Srnku se mu podařilo odtáhnout na břeh. Srnka byla natolik zmatená a vyčerpaná, že ji majitelé psího hrdiny raději vzali do záchranné stanice.

Odhalení nemoci

Kočky i psi jsou velice senzitivní na veškeré anomálie a nezvyklé pachy. Psi dokonce dokážou identifikovat rakovinu plic z dechu, pokud jsou na rozpoznávání tohoto pachu vycvičeni. Kočička Fidge si z ničeho nic začala lehat své majitelce na hrudník. Dělala to natolik okatě a neobvykle, že to její panička nepodcenila a raději šla k lékaři. Tam odhalili nádor na prsu, který se rychle rozrůstal, a bez včasné léčby by žena nepřežila.

Další kočičím hrdinou je krásný kocourek Theo, který poznal, že s jeho paničkou není něco v pořádku. Ženě se udělalo v noci špatně, ale nedávala tomu velkou pozornost. Naopak Theo ji nenechal usnout a neustále po ní lezl a mňoukal. Nakonec ženě zavolala sanitku její matka a lékaři zjistili, že se jedná o krevní sraženinu, která ji mohla stát život. Kočička Charley zase probudila manžela ženy, která upadla do hypoglykemického záchvatu. Podobně zareagovala i česká fenka Dona, která musela překousat vodítko, aby probrala svou paničku ležící na hřbitově s nebezpečně nízkou hladinou cukru v krvi a dovedla ji do bezpečí.

Zvířata jsou nepochybně velice důležitou součástí našich životů a za takové činy by zasloužila nejen ocenění, ale hlavně lásku a náležitou péči.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková