Zajímavosti, 6. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Máte-li kočku, následující řádky vás nepřekvapí. Jako začínající chovatel se ale připravte, že zmíněné zvyky se stanou součástí vašeho života. A co je nejpřekvapivější – po nějaké době vám to nepřijde divné, zatímco vaši přátelé bez mňoukajících mazlíčků budou nechápavě kroutit hlavou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Takže jaké zvyky to kočičí miláčci s oblibou dodržují, a my je přesto úplně zbožňujeme?

Kočičí pravidlo č. 1:

Když zvracíš chlupy, „umísti“ je na nějaké strategické místo, nejlépe na hodně drahý nebo hodně světlý povrch. Krémový koberec je dobrý, perský ještě lepší, pohovka z drahé bílé kůže je prostě ideální!

Kočičí pravidlo č. 2:

Rychle detekuj nepřítele a pak jej dočasně adoptuj – v praxi to znamená, že je nutné vyhlédnout si někoho, kdo přišel na návštěvu a nemá rád kočky, nebo je na ně (a to je ten lepší případ) extrémně alergický. K takovému člověku se neustále lísej, vyskoč mu na klín, zkrátka vyžaduj pozornost!

Kočičí pravidlo č. 3:

Využij toho, že máš kožíšek, který prakticky neustále pouští chlupy. Vyhlédni si čistě vyprané oblečení, nejlépe kontrastní barvy k odstínu tvého kožíšku, a pořádně se na něm vyválej! Materiály jako semiš nebo fleece jsou preferovány, ale ani bavlně a ostatním není třeba se vyhýbat!

Kočičí pravidlo č. 4:

Čas od času si zahraj na malého (velkého) stalkera. Doprovázej vybraného člena rodiny všude, a tím myslíme naprosto všude, včetně toalety – neboj, pustí tě tam (když se bude vzpouzet, předveď nějakou osvědčenou scénu). V tom okamžiku na něj začni zírat a nespusť z něj oči. Dobrý upgrade téhle hry je podrobit stalkingu návštěvy…

Kočičí pravidlo č. 5:

Pořádně si procvičuj drápky! Samozřejmostí je naprosté ignorování všech možných škrabadel, zaměř se na drahá křesla apod. Dobré je rovněž čas od času použít drápky na lidi, především na ty, kteří přijdou na návštěvu a začnou vykládat, jak milují kočky a kočky milují je. Zkrátka je třeba tu teorii otestovat všemi způsoby, no ne?

Kočičí pravidlo č. 6:

Nikdy ve svém domě netrp zavřené dveře. Jakékoli. A pokud jsou nějaké dveře přece jen zavřené, pomůže mňoukání typu „pomoc já tady strašlivě trpím a nejspíš umřu“ doprovázené usilovným škrábáním, které by jednak probudilo i toho největšího spáče a jednak i z poměrně kvalitních a drahých dveří udělá cosi podobné struhadlu… Mimochodem, po otevření dveří změň původní záměr a znechuceně od nich odkráčej!

Kočičí pravidlo č. 7:

Důležité dokumenty, ale třeba i jen papíry s poznámkami nebo kniha či noviny – to jsou skvělé předměty ke hraní! Důležité je ulehnout na ně přesně v okamžik, kdy je nějaký člen domácnosti nutně potřebuje. A až tě z těchto dokumentů budou shazovat, zaujmi strategickou pozici, jež ti zajistí, že s sebou vezmeš nejen ony papíry, ale i tužky a další věci v dosahu.

Kočičí pravidlo č. 8:

Pamatuj, že správná kočka jde brzy spát a brzy vstává. Ujisti se, že budeš mít dostatek spánku přes den, abys mohla být v noci co nejaktivnější. A mezi druhou a pátou hodinou ranní opakovaně a v pravidelných intervalech (ty záleží na rychlosti usínání majitele) zapojuj do nočních her i lidi!

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová