Zajímavosti, 22. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Lidé se zkrášlují různými způsoby. Ať už se jedná o neobvyklý střih nebo barvu vlasů, líčení nebo tetování, stále jde o výsadu lidské rasy. Potřebují takto měnit vzhled i zvířata?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Stříhání srsti

K některým psím rasám neodmyslitelně patří určitý střih. Jejich srst se záměrně tvaruje do podoby, která představuje vzhled zástupce plemene. Tyto střihy se provádějí především kvůli vzhledu, někdy ale mohou být i praktické s ohledem na udržování a péči. Stříhat je potřeba s mírou. Přehnané pompony a zvláštní tvary pejsek na těle příliš neocení.

Oholená kočka

Holení psů a koček, jejichž srst není k takovýmto úpravám uzpůsobena, je velice nevhodné. Srst je totiž důležitou izolací, která zvířata chrání nejen před zimou, ale i horkem. Proto je veliká chyba oholit chlupatého psa v létě v domnění, že mu tím prospějete. Spíš naopak. Holení hladkosrstých psů z důvodu zamezení línání je pouhý rozmar nejčastěji z lenosti majitelů. Pádným důvodem k oholení psa můžou být kožní problémy, kdy pokožka potřebuje větrat.

Barvení srsti

Barevný pes

Barvení srsti mazlíčků nelze označit jinak než jako nesmyslné trápení zvířat. Zvíře není módní doplněk, nýbrž živý tvor. Při použití klasické barvy na vlasy navíc mazlíčkovi hrozí vážné poškození zdraví, mnohdy může vést až k jeho úmrtí. Barvy jsou pro zvířata totiž velice toxické a alergická reakce může tak malé stvoření stát život.

Lakování drápků

Kočičí drápy

Podobně jako barvení srsti, i tato zkrášlující procedura není pro mazlíčky vhodná. Z praktického hlediska zvířeti nalakované drápy nic nepřináší. Naopak požití laku může být nebezpečné. Paničky by si tak měly nalakovat raději své drápky, ty zvířecí ponechat bez těchto úprav.

Parfémy

Pokud si člověk pořídí zvíře, musí počítat s tím, že péče o něj zahrnuje i čištění klece nebo koupání. Tím lze snadno předejít zápachu. Jelikož se nejedná o plyšovou hračku, přirozený zvířecí pach může být cítit i z čistého mazlíčka. Komu to vadí, neměl by si raději zvíře pořizovat. Stříkáním parfému na jeho srst nebo obydlí sice lze provonět domov tak, jakoby tam žádná zvířata nežila, ale pro ně samotné je to velice nepříjemné i zdraví ohrožující. Na parfém může mazlíček reagovat alergií, podrážděním kůže, očí a dýchacími problémy. Nezapomínejme, že zvířata mají mnohonásobně vyvinutější čich a parfém je pro ně velice agresivní.

Psí parfém

Není důležité, jestli je váš mazlíček nejkrásnější z ulice nebo jestli voní po cedru. Zásadní je jeho zdraví. Nejhezčí pohled je bezesporu na spokojené a šťastné zvíře, které nepotřebuje zbytečné kosmetické úpravy.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock