Zajímavosti, 30. 9. 2023

Foto: Katho Menden / Shutterstock

Kočičí projevy často znamenají pravý opak toho, co očekáváme, ať už podle situace nebo díky srovnání se psí komunikací. Co znamenají signály, které k nám kočka vysílá?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zvířata mezi sebou komunikují odlišně, než my, a tak jim často nerozumíme.

Škála zvuků

Předení kočky každý vnímá jako něco pozitivního. Ano, kočky předou často při příjemných aktivitách, když jsou spokojené a klidné, ale občas může předení znamenat i nepokoj a strach. Předení můžeme u kočky zaznamenat i v situacích, kdy ji něco bolí nebo je nemocná. K rozpoznání důvodu předení nám pomůže jednak celkové rozpoložení kočky a také její zdravotní stav.

Mňoukání

Podobný zvuk slastnému předení je vrčení, které společně s prskáním znamená, že je kočka vzteklá a nevrlá.

Mňoukání má také mnoho důvodů, většinou však jde o upoutání pozornosti. Každá kočička je jinak „upovídaná“, a tak se může stát, že jedna kočka mňouká neustále a druhá vůbec.

Ocas. I ten napoví

Pohyby ocáskem nám mohou také všelicos napovědět o rozpoložení kočičky. Na rozdíl od psů je vrtění ocasem ze strany na stranu signálem úzkosti, neklidu nebo vzrušení, nejde tedy vyloženě o radostné mávání na přivítanou.

Ocas

Vztyčený ocas směrem vzhůru značí, že je kočka klidná a spokojená. Jemné vibrování bývá také pozitivním projevem náklonnosti a dobrého rozpoložení. Naopak naježená srst na něm napovídá, že se něco děje a kočka se bojí. Stejně tak i jeho ztuhnutí do vodorovné nebo vztyčené pozice může znamenat potencionální ohrožení.

Postavení těla

Pokud vidíme kočku s nahrbenými zády a celkově ztuhlým postojem, nejspíš se chystá na boj nebo útěk z nepříjemné situace. Schoulená kočka s přikrčenými končetinami má očividně z něčeho strach. Naopak vztyčenou hlavou a ocáskem kočička láká ke hře a aktivitě.

Strach

Uši, fousky, tlapky

Ouška stažená dozadu nebo do stran naznačují, že se kočička bojí. Při rozrušení i vzteku je může mít i nastražené dopředu.

I když to není příliš výrazný prvek, i fousy mnohdy značí kočičí náladu. Naštvaná kočka směřuje fousky dopředu.

Agrese

Kočičí přešlapování je roztomilá činnost, kterou kočička dělá, když má radost a na něco se těší. Podobné přešlapování můžeme zaznamenat i v případě, kdy kočka leží a je spokojená. Vypadá to přitom jako takové masírování. Pokud kočička takto masíruje vás, znamená to, že je jí ve vaší přítomnosti dobře a má vás ráda.

Každý majitel časem zná svou kočičku natolik dobře, že její náladu rozpozná velice snadno a rychle. Někdy však každé zvíře může reagovat neobvykle, což může značit i nějaký zdravotní problém. Proto pokud máte podezření, že se chování kočky výrazně změnilo, raději navštivte veterinárního lékaře.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock