Zajímavosti, 11. 8. 2023

Foto: Hidayat Triardiansyah / Shutterstock

Kočky coby domácí mazlíčci se v současnosti těší velké popularitě. Jsou čistotné a celkem nenáročné na péči. Jsou ale také neuvěřitelně schopné! Co jste o své kočce nejspíš netušili? A jaké schopnosti před námi tato vrnící stvoření ještě skrývají?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kočky vycítí zemětřesení

Kočka

Bylo dokázáno, že kočky změní před zemětřesením chování a snaží se dostat do bezpečí. A to ve chvíli, kdy lidé ještě ani netuší, že nějaké zemětřesení přijde. Vědci se domnívají, že kočky díky extrémně citlivým tlapičkám dokážou zachytit i velmi jemné vibrace země.

V podstatě nepotřebují potravu kousat

Také máte občas pocit, že vaše kočka granule a jiné krmivo prakticky hltá, jako by ani neměla zuby? Pak se nemusíte znepokojovat – kočky umějí strávit i potravu, aniž by ji předem rozžvýkaly.

Jsou to pěkné manipulátorky

Pro zkušené majitele koček tohle není žádné překvapení. Kočky zkrátka dokážou své „páníčky“ nejrůznějšími promyšlenými taktikami přinutit udělat, co ony samy chtějí. Nejčastěji k tomu používají mňoukání. Umějí odhadnout, jaký tón a jaký druh v té které situaci zvolit.

I kočkám se zdají sny

Kočky patří ke zvířatům, jež jako lidé v noci prožívají sny. Jejich mozek vykazuje ve spánku podobnou aktivitu.

Nechápou význam trestu

Kočka

Kočky příliš nechápou, proč jsou za nějaké chování potrestány (a ani si neumějí spojit trest s určitou činností). Proto se v jejich výchově uplatní spíše pochvala za to, co udělají dobře. Křik a tresty na ně zkrátka nemají účinek a berou je často jako zradu a nebezpečí.

Nikdo stále netuší, jak předou

Předení je jednou z nejsilnějších předností kočky (tedy ve vztahu k člověku). Jeho frekvence uklidňuje, snižuje krevní tlak a pomáhá od depresí. Ovšem vědci dodnes přesně nevědí, jak kočky tento charakteristický zvuk vydávají…

Mrkání je uklidňuje

Mrkáním se kočky ujišťují o svých přátelských úmyslech (naopak upřený pohled znamená nepřátelství nebo výzvu k boji). Pokud se tedy snažíte k sobě přilákat cizí kočku, nezírejte na ni, ale občas mrkněte a přerušte oční kontakt.

Vedro kočkám nijak zvláště nevadí, ale i jim může být nebezpečné

Kočka

Původně byly kočky pouštní zvířata, a tak jsou na horka poměrně dobře adaptované. Ovšem to neznamená, že se nemohou ve vedru a nevhodném prostředí přehřát!

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock