Zajímavosti, 8. 10. 2023

Foto: Soru Epotok / Shutterstock

Kočky jsou osobitá stvoření, která si díky nezaměnitelné povaze našla rychlou cestu do našich srdcí. A i když přibývá domácností, jež obývá i mňoukající člen rodiny, stále se najdou věci, kterými kočky dokáží překvapit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co o těchto chlupáčích často netušíme, i kdy nám dělají společnost?

Prostě s vámi budu bydlet

Kočky jsou sice domestikovaná zvířata podobně jako třeba psi, ovšem s jedním zásadním rozdílem – člověk kočku nedomestikoval, kočka se v podstatě domestikovala sama. Odhaduje se, že kočky nás provázejí asi 10 tisíc let. V té době se tehdy kočující kmeny začaly usazovat a začalo se rozvíjet zemědělství. A to s sebou přineslo i zvýšený pohyb myší u lidských obydlí. Toho jednoduše využily právě kočky – jednoduše si spočítaly, že se jim pobyt v lidské blízkosti vyplatí. A to nejen zásobou hlodavců…

Pusť mi kohoutek

Znáte to – napustíte svému kočičímu miláčkovi plnou misku čerstvé vody, kterou on ale okázale ignoruje a vytrvale se dožaduje, abyste mu pustili vodu z kohoutku. Ačkoli se jedná o totožnou vodu, nedokážete kočce vysvětlit, aby se napila z misky. Proč se mňoukající chlupáči tak fixují na tekoucí vodu? Vysvětlení je překvapivě jednoduché. V přírodě není stojatá voda právě zárukou čerstvosti a kočky se instinktivně raději přiklánějí k vodě tekoucí. A aby to nebylo tak jednoduché, některým kočkám z podobného důvodu vadí, pokud se jejich miska s vodou nachází v blízkosti misek s krmením. V přírodě si kořist také k vodě nenosí, aby ji nekontaminovaly.

Není čumáček jako čumáček

My lidé jsme snadno identifikovatelní podle otisků prstů. Ovšem kdyby chtěla policie identifikovat kočky, otisky tlapek by jí příliš nepomohly. Zato čumáčky jsou u koček naprosto jedinečné. Jinými slovy – nenajdete na světě dvě kočky, které by měly stejný čumák.

Sladké ne, děkuji. I když…

Zatímco my lidé rozeznáváme chuť slanou, kyselou, hořkou, slanou a také umami, kočky jsou o jednu ochuzené. A to o sladkou, kterou nedokáží rozeznat. A to dokonce i přesto, že pro ni receptory geneticky mají. Říkáte si, jak je tedy možné, že musíte před kočkou hlídat každý koláč, který upečete, nebo schovávat cukroví? Je to jednoduché – i když sladkou jako takovou necítí, jejich chutě jsou mnohem citlivější než ty naše, a tak vnímají i ty, které my ne. A navíc jim vaše pekařské výtvory jistě hezky voní.

Nesahej mi na vousky

Kočka nemá vousky jen tak pro okrasu. Slouží totiž k orientaci kočky, k hmatu apod. Zkrátka a dobře, žádný mňoukající chlupáč nedokáže bez vousků žít. Bohužel, někteří lidé občas dostanou „skvělý nápad“ kočce vousky ostříhat. Kočka se pak mnohem hůře pohybuje, má špatný odhad, zkrátka se ze sebevědomého lovce stane hromádka neštěstí, co ztratila jeden ze svých smyslů. Není divu, že se stříhání vousků u koček považuje za týrání.

Mňoukám, ale nemňoukám

Všichni jsme se od dětství učili, že kočky se dorozumívají mňoukáním. Ale tak jednoduché to není. Typické mňoukání si kočky nechávají téměř výlučně pro nás lidi (a svá koťat). Mezi sebou se tihle tvorečkové dorozumívají škálou asi 100 nejrůznějších zvuků. Mimochodem, proč si ono typické „mňau“ nechaly kočky pro nás? Jednoduše proto, že má frekvenci podobnou frekvenci dětského pláče – a to je zvuk, který nás instinktivně vytrhne z jakékoli činnosti (i spánku) a bezpečně přitáhne naši pozornost.

Ladná chůze. Jako velbloud

Jako by těch unikátností kočičích miláčků nebylo dost, i jejich chůze je výjimečná. Většina zvířat pohybujících se na čtyřech nohách při chůzi střídá pravou a levou nohu. Ovšem kočičky jdou najednou vždy buď oběma pravými, nebo levými tlapkami. Takto chodí už jen velbloudi a žirafy. Jen ty kočky u toho vypadají nějak elegantněji…

Zabijácký mazlíček

Ačkoli se říká, že Češi jsou národem pejskařů, ze světového hlediska štěkající chlupáči jako domácí mazlíčci zaostávají. Kočky jsou o něco početnější. Ostatně jen málokdo by odolal jejich roztomilosti, kterou si nás lidi jednoduše omotaly kolem drápku. Považovat je ale za „plyšovou dekoraci“ na mazlení a hraní by bylo hrubé podcenění tohoto chlupáče. Kočky jsou dokonalí lovci – ostatně se dostaly na seznam nejnebezpečnějších invazivních druhů. Na svém kontě totiž mají okolo 60 vyhubených zvířecích druhů…

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock