Zdraví, 12. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Nejen vedro a s ním spojená dehydratace či kolaps na vašeho pejska či kočičku v létě číhají! Na co je rovněž důležité dávat pozor? Přehřátí je u zvířat poměrně běžným (a bohužel velmi nebezpečným) jevem, a tak na něj většina majitelů myslí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Většina z nás také ví, co dělat, když u psího či kočičího miláčka známky přehřátí zpozorujeme (umístit ho do chladného místa, přiložit studené mokré ručníky, dát mu napít a dopravit rychle k veterináři). Ale to není to jediné, čemu bychom měli věnovat pozornost! Co dalšího domácím mazlíčkům v létě hrozí?

Spáleniny od slunce

Že když má zvíře srst, žádné spáleniny mu nehrozí? Omyl. Někteří pejsci či kočičky jsou ke spálení náchylnější než jiní, a tak není od věci vybavit se speciálním krémem s UV filtrem, který je určený pro zvířata. Jeho používání u bezsrstých plemen je pak samozřejmostí.

Zvířecí kolegové

Ačkoli naše republika není na divoká zvířata, která by chtěla lovit domácí mazlíčky, zrovna bohatá, neznamená to, že jim při procházkách a toulkách přírodou nic nehrozí. I setkání s obyčejnými vosami může být dost nepříjemné. A některá zvířata v lese, jež chrání svá mláďata, dokážou být také nebezpečná.

Rozpálené chodníky

Při venčení ve městě pečlivě vybírejte, kudy s pejskem půjdete. Asfaltové chodníky mohou způsobit popáleniny na tlapkách, navíc rozteklý asfalt není nic, čím by měl mít váš miláček obalené nohy. Vyplatí se plánovat procházky tam, kde má pes možnost proběhnout se po trávě, případně odložit delší venčení na pozdní hodiny, kdy už nepálí slunce a i chodníky jsou chladnější.

Alergeny kolem nás

Byla by chyba myslet si, že jen my lidé trpíme alergiemi. Ony totiž umějí potrápit i naše mazlíčky! Pozorujete u pejska či kočičky slzící oči, tekoucí nos, otoky, neustálé olizování nebo drbání, případně kýchání? Pak máte s velkou pravděpodobností doma malého alergika. Je na čase vyrazit k veterináři.

Bazény a bazénky

Chcete pejska v horkém dni ochladit? Pak možná není nejlepší nápad hodit ho do vašeho zahradního bazénu. Ano, drtivá většina zvířat umí plavat. Ale stoprocentně na to spoléhat se nemusí vyplatit, zvláště když setkání s vodou může být pro zvíře šok. Bazén navíc představuje i jiné riziko – dávejte pozor, aby z něho váš miláček nepil. Vysoký obsah chloru mu totiž může způsobit zdravotní obtíže.

Nebezpečí na čtyřech kolech

Nejenže auta představují pro naše miláčky nebezpečí kvůli snadnému přehřátí (zvláště když je necháme v zaparkovaném autě na slunci, což pro ně znamená jistou a velmi bolestnou smrt), ale navíc v létě stoupá počet střetů mezi auty a psy a kočkami. Většinou totiž míváme tendenci zvířata vypouštět například na zahradu, odkud se jim čas od času podaří uniknout. A neštěstí je na světě…

Úporní parazité

Klíšťata a blechy mají také v létě sezonu. A tak nezapomínejte kočku či psa pravidelně prohlížet, případně je „vybavte“ speciálním repelentem. Určitě ale parazity nepodceňujte, jejich ignorování může vést k vážným zdravotním problémům u zvířete!

Autor článku: Petra Chmelová