Chlupáči, 18. 4. 2024

Foto: Anna Pozzi - Zoophotos / Shutterstock

Zná ji asi každý. Německá doga je velice oblíbené psí plemeno, které si získá srdce všech příznivců citlivých psů v „drsné“ schránce. Tento chlupáč zkrátka mate tělem. Jaký vlastně je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Velikán mezi psy

Německá doga

Německou dogu zkrátka nemůžete přehlédnout. V kohoutku tento obr měří až 90 centimetrů, což je v porovnání s jinými chlupáči opravdu úctyhodná velikost. Při pohybu vypadá německá doga ladně, je tomu tak zejména díky jejím dlouhým nohám a útlému pasu. Naopak hluboký hrudník dodává tomuto hafanovi majestátní mohutnost.

I když se jedná o psí plemeno obřích rozměrů, kupodivu dobře snáší pobyt v malém bytě. Hodí se tedy jak na klidnou zahrádku na vesnici, tak i do velkoměsta, avšak je třeba myslet na fyzické vybití. Doga potřebuje dostatek pohybu, a tak jsou pravidelné procházky samozřejmostí. Kvůli své velikosti často trpí na problémy s klouby, náchylná je i na torzi žaludku,“ upozorňuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Velké srdce

Německá doga

Kromě velkého vzrůstu se doga vyznačuje i svým dobráctvím.

I když může působit hrůzostrašně, ve skutečnosti se jedná o klidného a přátelského psa, který je laskavý k dětem i k ostatním zvířatům. Velkou trpělivost má zejména s menšími psíky, ke kterým přistupuje s chladnou hlavou, i když ji otravují, běhají kolem ašikanují„,“ doplňuje odbornice.

Německá doga si umí vytvořit velice silné pouto se svou rodinou, k cizím lidem pak bývá rezervovaná, odměřená a nedůvěřivá.

Hlídač i mazel

Německá doga

Právě nedůvěřivost k cizím lidem dělá z dogy dobrého hlídače. Svou rodinu se tento velký chlupáč snaží ochránit a zajistit tak klid a bezpečí.

Nemusíte se však bát, že by se jednalo o zbytečně uštěkaného strážního psa. Naopak doga jedná s rozvahou a štěká jen tehdy, kdy je to opravdu potřeba,“ popisuje Lucie Šámalová. „I když doga vyniká svým smyslem pro hlídání a střežení, nehodí se k celoročnímu odložení na zahradě. Jednak má příliš krátkou srst na to, aby snášela tvrdé zimy, navíc potřebuje kontakt s lidmi, hlavně tedy se svou rodinou,“ varuje psí trenérka.

Přítomnost lidí miluje, a i když se jedná o opravdu velkého hafana, s radostí se vám bude snažit stočit na klíně jako malé kotě.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock