Rady a tipy, 15. 1. 2024

Foto: Philipp Skoufas / Shutterstock

Nevidět svět kolem sebe je těžké pro všechny tvory, i pro zvířata. Lidem pomáhají asistenční psi, ale co když je to naopak a pomoc potřebuje chlupáč? Záleží, jestli pejsek nevidí od narození, nebo oslepl v průběhu života.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Štěňátko se s oční vadou naučí rychle žít a často je nelze rozpoznat od zdravého jedince. Pokud ovšem oslepne starší pes, může mít počáteční problémy s pohybem, důvěrou a celkovým psychickým stavem. Přeci jen se jedná o velkou změnu, na kterou si musí postupně zvyknout. Jak mu toto těžké období zpříjemnit?

Mluvení, cinkání, žbluňkání

Slepý pejsek se často ulekne při sebemenším kontaktu, jelikož jej nečeká. Proto je důležité nejdříve na psa promluvit, přibližovat se pomalu zepředu a dát mu očichat svou ruku. Teprve poté se při hlazení bude chlupáč cítit bezpečně, protože ví, kdo na něj sahá.

Mluvení využijete i při ovládání pejska. Můžete pomalu trénovat nové povely, které se budou hodit doma i na procházkách. Může jít například o povel „schod“, díky kterému psa včas upozorníte, že se blíží ke schodišti. Podobně lze využít mnoho povelů, avšak k jejich osvojení je třeba dostatek trpělivosti a odměn,“ radí pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Sluch mají psi velice dobře vyvinutý a pro slepého pejska jsou uši důležitým prostředkem k orientaci v prostoru. Čtyřnohému kamarádovi tak můžete pomoci najít misku s vodou tak, že pořídíte psí fontánu, v níž se voda stále pohybuje, a tak vydává šplouchání, jež chlupáč snadno identifikuje. „Podobně můžete i chrastit granulemi. Pejsek si brzy zapamatuje cestu k miskám a trefí k nim po paměti,“ doplňuje odbornice.

Pokud máte více psů, může být některý z nich asistentem. Takovému pejskovi stačí připevnit na krk rolničku a slepý pes ho tak bude snadno následovat. Musí však jít o vyrovnaného psa, který se na takovou funkci hodí a nebude jej rolnička ani pronásledování kamaráda nijak stresovat.

Koberec, parkety, nebo dlažba?

I povrch, po kterém se pejsek pohybuje, může být stěžejní pro jeho orientaci. Pamatuje si totiž, že v ložnici vždy býval koberec, a tak ví, kde se v domě nachází právě díky tomuto podkladu.

Pokud máte jeden typ podlahy v celém domě, můžete pejskovi pomoci rozpoznat přechody a překážky právě kusy jiného podkladu. První a poslední schod tak označíte třeba kusem koberce, a chlupáč se brzy naučí, že měkký koberec znamená schody,“ přidává tip Lucie Šámalová.

Stěhování může být problém

Pokud to lze, raději nepřesunujte nábytek v místnostech, kde se váš čtyřnohý mazlík často vyskytuje. Každé přestěhování kusu nábytku pro něj představuje velkou změnu v prostoru, na který byl zvyklý. I když zpočátku bude pejsek zmatený a bude narážet do předmětů, po nějaké době si určitě zvykne.

Ochranné pomůcky

Před zraněním můžete pejska ochránit mnoha způsoby. Doma lze ostré hrany nábytku obložit nebo chlupáčovi můžete pořídit speciální brýle, helmu nebo obruč, která jej před nárazy ochrání i venku. Obruč je nasazená na vestě, a tak pejskovi nijak nebrání v pohybu. Navíc v ní vypadá doslova jako andílek.

Nezapomeňte pejska vybavit i označením, díky kterému jej rozpoznají kolemjdoucí a ostatní pejskaři. Existuje mnoho postrojů, vest, šátků či obojků s nejrůznějšími nápisy. Pokud ale tento způsob nezabírá a vašeho pejska obtěžují cizí lidé, malé děti nebo jiní psi při procházkách, neostýchejte se je informovat o stavu vašeho pejska. Každý kontakt a pohlazení od cizích lidí by měl být pod vaším vedením, a tak nenechávejte chlupáče bez dozoru. Pes kvůli leknutí může v krajních situacích reagovat i agresivně,“ upozorňuje psí trenérka.

I když se jedná o těžký handicap, psi mají úžasnou a neutuchající chuť do života, přičemž je ani slepota příliš neomezí. Navíc jsou velice přizpůsobiví. S vaší pomocí bude mít slepý psík šťastný a spokojený život.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková