Zdraví, 22. 2. 2024

Foto: Shannon West / Shutterstock

Velkým zdravotním nebezpečím je u psů diabetes neboli cukrovka. Počet psů s tímto onemocněním stále roste. Postihuje především nekastrované fenky středního a staršího věku, které mají kvůli hárání narušenou hormonální rovnováhu. Z plemen pak jsou náchylní k diabetu teriéři, jezevčíci či němečtí ovčáci.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

U psů rozlišujeme primární a sekundární diabetes. O primární jde v případě, kdy slinivka není schopná produkovat inzulin, a je tedy nutné ho psovi dodávat. „U sekundární cukrovky se psovi inzulin tvoří, ale jeho organismus je vůči němu odolný. Zde je proto nezbytná větší úprava jídelníčku. Sekundární cukrovka se často vyskytuje například u obézních psů,“ varuje pro MůjChlupáč.cz odborník na výživu psů Martin Pučálka.

Štěkající diabetik

Jak vypadají příznaky cukrovky? V začátku má pes často žízeň, více jí a díky tomu i tloustne. Nebo je naopak hubený, i když hodně jí.  Je unavený, kvůli nadměrné konzumaci vody často močí, a může tím pádem nechávat doma loužičky. Psi také mohou začít mít problém se srstí. Občas též může být psovi cítit z tlamy po ovoci.

K veterináři je nutné zajít co nejdříve, aby se diabetes nedostal do pokročilejšího stadia, kdy pes začíná ztrácet zrak. Diabetes lze odhalit testem na obsah cukru v krvi či moči. Při včasném odhalení nemoci a správné léčbě i životosprávě se může i pes diabetik dožít normálního věku.

Pomoc v mističce

U obou typů diabetu je nutné upravit jídelníček. Navíc u primární se musí léčit denními dávkami inzulinu, které vždy určí veterinář. U méně závažného sekundárního typu je důležitá úprava stravování (to platí i u prvního typu).

Jídelníček nemocného psa by měl obsahovat lipidy, glycidy, proteiny i vlákninu. Je důležité podávat granule, které mají suroviny s nízkým glykemickým indexem – vhodné jsou třeba i sladké brambory. Nedoporučuje se dávat domácí strava, protože ta často neobsahuje dostatečné dávky minerálů a vitaminů, které pes potřebuje. Strava by také neměla obsahovat jednoduché cukry a velké množství tuků. Důležité je krmit pravidelně a v menších dávkách,“ radí Martin Pučálka.

Jako prevence proti onemocnění je důležitý dostatečný pohyb a kvalitní strava. Pokud máte fenku a nechcete štěňata, je dobré ji nechat vykastrovat.

Martin Pučálka je odborník na výživu psů a koček, zakladatel značky českého krmiva

Autor článku: Lenka Šmídová